4:58
26.08.2017

Ochutnejte 8 lahůdek světa, co stojí pořádný balík

Nechte se unášet svými sny a na pár chvil popusťte uzdu fantazii. Představte si, že jste úspěšný miliardář nebo přinejmenším dcera Billa Gatese. Nemáte chuť na něco delikátního? Hoďte jednou provždy za hlavu neskonale trapná doporučení Kateřiny Cajthamlové. Navštivte různé kouty světa a přitom si pochutnejte na pořádně hodnotných jídlech. Nemyslíme jídla nadupané kaloriemi, ale pokrmy, jejichž cena hravě překonává tisícové částky za jedno malé sousto. Představujeme vytuněný jídelníček, co pohladí chuťové buňky a kapánek odlehčí vaší beztak zbytečně nabité šrajtofli.

Snídani sněz sám…

Jak je známo, snídaně je nejdůležitější jídlo dne. Nasedněte do letadla a z letiště v New Yorku se nechte limuzínou dovézt do proslulého Westin Hotelu. Tady si určitě objednejte bagel od šéfkuchaře Franka Tujague. Přijde v přepočtu na pár kaček: přibližně na 19,5 tisíce korun. Váš mlsný jazýček určitě ocení delikátní chuť bagelu s lanýžovým a sýrovým krémem, kustovnicí čínskou, ryzlinským želé a zlatými lístky. Tahle pochoutka pro hříšné labužníky vás skvěle nakopne do nového dne. Navíc máte zaručený úspěch u zástupců opačného pohlaví. Proč? Lanýže, velmi vzácné houby, které samy o sobě stojí majlant, totiž vylučují vůni, která má afrodiziakální účinky.

Křupavá nebo šťavnatá svačinka pracháčů

Dostali jste chuť na něco křupavého? Což takhle dát si… oříšky? Zkuste si „zobnout“ výtečných makadamových ořechů. Jejich krémově bílá jadérka nejenže skvěle chutnají, ale také jsou proslulé pro svůj bohatý obsah živin. Kdo by se divil, že je jejich cena pekelně vysoká; vždyť jejich pěstování ve východní Austrálii a Sulawesi je tak trochu „oříšek“. Strom začne plodit až po asi 10 letech a dostat jádro z tvrdé skořápky taky není hračka. Za kilo tohoto malého zázraku vysolíte 600 Kč.

Koho honí mlsná a dává přednost trochu šťavnatějšímu ovoci, může zkusit meloun.

A co jen jeden druh melounu – rovnou si nechte připravit mix těch nejdražších! Třeba na vodní meloun Densuke musíte mít rezervaci. Ročně se ho totiž vypěstuje jen asi 65 kusů na japonském ostrově Hokkaidó. Za 150 tisíc korun si pochutnáte na 8 kg kousku. Na stejnojmenném ostrově rostou i melouny Yubari. Tenhle typ, pokaždé s originálním tvarem i barvou, patří svou chutí mezi top chuťovky. Cena jednoho takového je doslova lidová – asi „jen“ 8000 Kč. Tak teď už víte, co to znamená mít v bance „meloun“!

Předkrm pro ty, kteří nemusejí sushit peníze

Pozor, začíná se blížit doba oběda. A správný gurmán nesmí zůstat bez předkrmu. Z Japonska je to jen co byste kamenem dohodili na Filipíny. Až tam budete, rozhodně si objednejte Sushi Del Oriente u šéfkuchaře Angelita Araneta Jr. To je takový místní Zdeněk Polhreich. Jeho porce sushi obsahuje kupříkladu kvalitního lososa, italské balsamico, mango, mořskou okurku, krabí maso a šafrán. To vše je zabaleno do 24karátového zlata a ozdobeno perlami s 5 africkými diamanty (ty teda jíst nemusíte). Cena? Žádné překvápko – v přepočtu přibližně 64 tisíc korun. No neberte to za ty love!

Polévka je grunt…

Na který se vyplatí zajet do londýnské restaurace Kai Mayfair. I když vyplatí… to je pokrmu za přibližně 3 300 Kč poněkud odvážné tvrzení. V každém případě si nezapomeňte polévku s motivujícím názvem Buddha Jumps Over the Wall objednat aspoň 5 dnů předem. A pak už stačí ochutnat ten božský pokrm, jenž obsahuje vepřové a kuřecí maso, křepelčí vejce, bambusové výhonky, ženšen, žraločí ploutvičky, hunanskou šunku, sušené mušle a mnohé další vzácné ingredience. Je to ta nejsnazší cesta, jak dosáhnout nirvány…

…a maso je špunt

Řekněte sami, co by to bylo za oběd, kdyby vám na talíři nepřistál pořádný steak. Pokud si chcete opravdu pochutnat, vraťte se do Země vycházejícího slunce. Na mase zdejšího dobytka Wagyu, na výtečném hovězím Kobe, se stanete závislými. Zvířata jsou krmena speciálním krmivem, dopřávají si 20minutovou olejovou masáž, poslouchají Mozarta a v parných dnech dostávají i láhev piva. Za 100 g hovězí masíčko zaplatíte maličkost: 700 korun. Kdo by si troufal tvrdit, že je to pěkně mastné, lže jako Pino – kio.

Dezert pro mlsné jazýčky

Jaká by to byla hostina bez sladké tečky? Vydejte se za ní do Spojených arabských emirátů, konkrétně do Dubai’s Bloomsbury’s Cupcakes store. Zde si můžete pochutnat na Golden Phoenix cupcake. Je to labužníkův sen vytvořený z nejlepší italské čokolády a čerstvých jahod, dozdobený 23karátovým jedlým zlatým lístkem a taktéž jedlým zlatavým pískem. Jeden takovýto zákusek vyjde v přepočtu na 23 tisíc. Snad vám nebude skřípat mezi zuby.

Zaujal tě článek? Pošli ho kamarádům.

Komentáře k článku

přidat komentář

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Podobné články