2:50
20.10.2017

Tradiční anglické pokrmy

Anglická kuchyně se v dřívějších dobách rozhodně nemohla srovnávat s francouzskou či italskou, protože se podávala ve většině případů dost těžká masitá jídla. To vše zalité pořádnou dávkou omastku. V dnešní době sice stále frčí typické anglické pokrmy, přesto však do jisté míry udělaly prostor jiným světovým kuchyním jako třeba italské, mexické nebo indické.

Co se týká vlivu na mezinárodní kuchyni, Británie se stala vzorem díky vydatným snídaním, čaji o páté a vynikajícím moučníkům. Velmi vyhledávané je také rychlé občerstvení, respektive jídlo do ruky, které si největší přízeň získalo díky rybě s hranolky (tzv. fish & chips). Dále se těší oblibě sendviče a cornwallské pirohy.

Tradiční anglická snídaně

Tvoří jí toast s máslem a džemem, smažená (míchaná) vajíčka, slanina, klobásy, opečené rajče, žampiony, fazole v tomatové omáčce a malý bramborák (tzv. hash brown). V některých oblastech se podává i black pudding, který vypadá jako kolečko jitrnice. Dnes si řada lidí obměňuje některé ingredience a nahrazuje je mlékem, cereáliemi, džusem nebo kávou. Klasickou anglickou snídani připravují Britové většinou jen o víkendech.

Tradiční anglická snídaně

Tradiční anglická snídaně

Anglický oběd

Ve všední dny bývá většinou studený. Typické jsou studené sendviče s rozmanitými přílohami nebo chipsy se sladkou limonádou. Tradiční plnohodnotné obědy se stejně jako snídaně dodržují spíš jen o víkendech.

Teplým jídlům kraluje ryba a hranolky (fish & chips) či plněné brambory (jacked potatoes), jejichž náplň tvoří ryba s majonézou nebo fazole v tomatě. Typická jsou také carvers, což jsou levná a rychlá jídla, která tvoří různé druhy masa s bramborami a pečenou či vařenou zeleninou.

Tradiční součástí je i anglický pudink. Ten ovšem není sladký jako u nás. Nejčastěji bývá zeleninový nebo masový a vypadá jako tuhá směs v mnoha chutích a kombinacích.

Oblíbená anglická svačinka

Spousta lidí se sice snaží o trochu zdravější životní styl, přesto se stále drží tradičních sušenek (jsou to typické domácí sušenky, kterým se říká čokoládové digestives), čokolády a bramborových lupínků (smažené crisps nebo také chipsy).

Odpolední čaj

Odpolední čaj je tradice dodržovaná dodnes. Podává se obvykle indický či cejlonský s mlékem, volitelně i s cukrem. K tomu se servírují sendviče plněné rybí pomazánkou a okurkou. Na jihozápadě Anglie se ještě přidávají koláčky s džemem a smetanou, případně lívance a toasty. Vše se zakončuje ovocným koláčem, piškotovou bábovkou s džemem nebo čokoládovým větrníkem.

Tradiční odpolední čaj

Tradiční odpolední čaj

Večeře

V Anglii je to především teplé jídlo. Typický je třeba steak, uzená šunka s bramborovou kaší, jehněčí či hovězí mleté maso nebo listové těsto s masovou a zeleninovou náplní. Vše doplněno vhodnou omáčkou. Moderní doba ovšem zkazila i jindy dokonalé Angličany, a tak se na jejich večerním jídelníčku objevují čínské nudle, rýže, curry, tortilly, pizza a další zahraniční pokrmy.

Anglická tradiční jídla

  • Shepherds Pie – Jehněčí mleté maso a zelenina pokrytá bramborovou kaší
  • Cottage Pie – Hovězí mleté maso a zelenina pokrytá bramborovou kaší.
  • Gammon Steak with egg – Uzená šunka s volským okem.
  • Bubble Squeak – Zapečené brambory s kapustou a zbytky z předchozích jídel.
  • Bangers and Mash – Párky s bramborovou kaší.
  • Pies – Obdoba plněného listového těsta s masem, zeleninou a omáčkou.
  • Toad in the hole – Párky zapečené v palačinkovém těstě.
  • Beef Stew and Suet Dumplings – Omáčka s hovězím a knedlíky.

Zaujal tě článek? Pošli ho kamarádům.

Komentáře k článku

přidat komentář
Irena Kudláčková
21. 1. 2021

Mám Anglii ráda, supr článek. Už se těším na další. (Y)

Odpovědět

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Podobné články