4:02
06.10.2017

Chimichurri – omáčka ke grilovanému masíčku z Argentiny

Argentina je proslulá svým hovězím masem, které je vysoce kvalitní a asado (argentinské grilované maso) je naprostou delikatesou, kterou musíte při návštěvě této země ochutnat. Z hovězího se nejčastěji používají steaky nebo žebra, k nimž se připraví oblíbená a velmi výrazná omáčka chimichurri.

Fanoušci argentinského jídla si uvědomují, že se v ní objevují znaky italské a španělské kuchyně. Díky tomu můžete na menu narazit na italské těstoviny, španělské klobásky chorizo a mnoho dalších pochoutek.

Chimichurri

Chimichurri

Kromě masa má Argentina dostatek kvalitního mléka a řady mléčných výrobků, které reprezentují prvotřídní sýry, jogurty a dulce de leche, což je karamelizované kondenzované mléko.

K tradičním pokrmům patří carbonada (dušené maso s ovocem a zeleninou), empanadas (oblíbené slané pečivo s náplní) či matambre (hovězí rolky, jež se plní vejci nebo zeleninou). K pokrmům se velmi často servíruje také oblíbené argentinské víno a yerba mate, což je čaj z lístků cesmíny paraguayské (posvátná rostlina Indiánů Guarani), který je národním nápojem.

Trocha historie

Recept prý pochází z Argentiny, ale narazíte na něj i v Chile, Paraguayi či Uruguayi. Omáčku nemusíte podávat pouze k hotovému masu. Můžete z ní vytvořit také marinádu na ryby či kuřecí maso. Spousta lidí si jí dokonce dává i jen tak k opečenému chlebu.

Odborníci se často přou, jak tento recept, který se proslavil po celém světě, vlastně vznikl. Někdo tvrdí, že za vše může irský přistěhovalec James McCurry, podle jehož jména pak pojmenovali omáčku, kterou začal vyrábět z lokálních surovin jako Yimi Churri. Další verzí jsou britští kolonizátoři, kteří hledali nějaké dochucovadlo či koření k místním pokrmům pomocí spojení give mi curry. Pravda je taková, že ač je původ chimichurri nejasný, neexistuje snad lepší omáčka, kterou si můžete ochutit kvalitní hovězí steak.

Ochutnejte chimichurri domácí výroby

Základem chimichurri je jemně nasekaná petrželka, česnek, olivový olej a vinný ocet z bílého či červeného vína. Další ingredience se mohou měnit dle chuti a receptu, kterých existuje mnoho. Omáčka tak může být velmi pálivá, středně pálivá nebo zcela nepálivá.

Potřebné suroviny:

  • 150 ml olivového oleje
  • 75 ml bílého vinného octa (kdo nemá, může dát samozřejmě červený)
  • 1 větší hrst čerstvé petrželky
  • 2 – 3 stroužky česneku
  • 1 kávová lžička oregana
  • 1 – 2 jarní cibulky
  • 1 menší červená chilli paprička (nebo 1 zarovnaná lžička mletého chilli)
  • 1 lžíce čerstvé citronové šťávy
  • 1 lžička mleté sladké papriky
  • Špetka mletého černého pepře (může být i pepř čtyř barev)
  • Sůl

Postup:

Nejdříve otrhejte lístky petržele ze stonku, vložte do síta, properte pod studenou tekoucí vodou a nechte okapat. Jakmile petrželka okape, nasekejte jí najemno, nejlépe sekáčkem na bylinky, a vhoďte do mísy.

Očistěte jarní cibulky, odřízněte jen světlou část a tu poté nakrájejte na jemné nudličky. Česnek oloupejte a nasekejte na jemno (někdo to dělá tak, že česnek utře nebo prolisuje, záleží na vás). Čerstvou chilli papričku rozkrojte napůl a odstraňte všechna semínka. Nejlépe to jde nožem. Poté jí rozsekejte na velmi jemné kousky.

Takto připravené suroviny vhoďte do mísy k petrželce, přidejte sůl, pepř, oregano, mletou papriku a promíchejte. Přilijte olivový olej, vinný ocet a důkladně zamíchejte. Nakonec ještě zakapejte čerstvou citronovou šťávou, naposledy promíchejte a máte hotovo. Nechte omáčku odležet a poté servírujte k masu.

Malý tip na závěr:

Pokud si chcete přípravu omáčky urychlit a máte doma hmoždíř, vložte do něj všechny čerstvé suroviny a rozmělněte je. Poté už je v misce pouze smícháte s kořením, olejem a octem.

Zaujal tě článek? Pošli ho kamarádům.

Komentáře k článku

přidat komentář

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Podobné články